Het apenstaartje kent iedereen. Ook het en-teken of ampersand en het sterretje of asterisk zijn bekend. Natuurlijk gebruiken we allemaal ‘onze’ accenten: aigu, grave en circonflexe (onlangs in het nieuws in verband met de op handen zijnde aanpassingen in de Franse taal). Denk maar aan café, caissière en crêpe. Moeilijker wordt het als we spreken van de cedille en de tilde. Toch hebben we deze diakritische tekens wel eens ooit gezien: façade en reçu hebben een cedille. En wie ooit in Spanje is geweest kent een woord met een tilde: mañana. Vaak wordt dit twee keer gezegd 😉 Maar hoe zit het eigenlijk met dat vreemde hekje dat door iedereen in de sociale media wordt ge- en misbruikt?

Computers en telefoons
Een oud diakritisch teken in een nieuwe jas is het hekje (#). Dit teken staat al jaar en dag op de toetsenborden van computers en telefoons. Het kan van alles betekenen. We gebruiken het bijvoorbeeld bij voicemailberichten. Doktoren geven met een # aan als er iets gebroken is. Ook wiskundigen en schakers zijn frequente hekjesgebruikers.

‘Hashtag’ op het vliegveld
Sinds we met z’n allen actief zijn op de sociale media is het hekje helemaal ingeburgerd. Wie regelmatig tweet of post, weet dat een ‘hashtag’ zorgt voor betere resultaten in de zoekmachines. Pas wel op met deze sociale media als je op het vliegveld bent. Een ‘hashtag’ kan door een gemiddelde douanier anders worden uitgelegd. Misschien kun je dan beter het officiële woord gebruiken: kardinaalsteken. Dat is nog veel chiquer ook!

Van ampersands tot kardinaalstekens
Getagd op:                                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *